W rzeczywistości, w której wszelkiego rodzaju wydarzenia i eventy tradycyjne musiały „zejść do internetowego podziemia”, agencje eventowe prześcigają się w pomysłach na organizację różnego rodzaju konferencji, imprez i prezentacji w formie zdalnej. Dużą popularność zdobywają w tej branży wszelkiego rodzaju eventy w formie interaktywnej czyli takiej, gdzie uczestnicy mają wpływ na kształt i formę tego, co oglądają i w czym biorą udział. Spośród wielu możliwości organizacji takiego właśnie przedsięwzięcia, najnowszym hitem są warsztaty kulinarne. Co ciekawe, takie szkolenie cieszy się zainteresowaniem zarówno osób które umieją gotować jak i całkowitych laików. Na czym konkretnie polega wspólne gotowanie online? Jakie korzyści wynikają z takiego eventu?
Gotowanie na ekranie
Programy kulinarne i wszelkiego rodzaju „reality show” z garnkami i potrawami w tle robią furorę na całym świecie od wielu lat. Jednak w przypadku oglądania takich widowisk, nie mamy wpływu na to, co stanie w kolejnym odcinku, nie mówiąc już o kolejnych kilkunastu minutach (chyba, ze liczyć wysyłanie SMS-ów na poszczególnych zawodników). W przypadku warsztatów kulinarnych, kucharz, który będzie naszym ekspertem i pomoże nam przygotować wyszukaną potrawę, ma z nami kontakt w czasie rzeczywistym i będzie przez cały czas gotów odpowiadać na nasze pytania a nawet kierować się naszymi wskazówkami czy sugestiami.
Prosto do domu…
To zapewne częste pytanie w kontekście gotowania na odległość tej samej potrawy. Wielu uczestników boi się, że będzie zmuszonych biec do supermarketu, czy do kilku różnych sklepów żeby kupić wszystko co będzie potrzebne w ramach relaksującego eventu. Nic bardziej mylnego. Odpowiednia agencja eventowa zadba o to, byśmy wszelkie potrzebne produkty dostali dosłownie pod same drzwi. Kurier przyniesie nam wszystko co potrzebne, a naszym zadaniem będzie jedynie rozpakowanie wszystkiego i czekanie na połączenie z szefem kuchni.
Co zyskujemy poprzez gotowanie online?
Jako forma imprezy integracyjnej, warsztaty kulinarne fenomenalnie rozluźniają atmosferę i dostarczają kilku godzin pysznej (dosłownie) zabawy. Nawet nieudana potrawa jest przedmiotem żartów, a wszelkie małe kulinarne sukcesy powodują wyzwalanie się hormonu szczęścia. W przypadku takiego szkolenia, nie można przegrać i nie ma sytuacji, w której któryś z uczestników sfrustruje się czy poczuje gorszy od innych. Wszystkich łączy dobra zabawa i dobre jedzenie!
O czym musimy pamiętać?
Pamiętajmy, że taki event ma szansę powodzenia tylko przy profesjonalnej obsłudze i organizacji agencji eventowej. Próby samodzielnego „sklecenia” takiej imprezy skończą się krzykiem i narzekaniem rodem z „Kuchennych Rewolucji” z tą różnicą, że w przypadku awarii sieci czy braku produktów, żadna Magda Gessler nie będzie w stanie uratować takiej imprezy.